z tej Twojej rozpiski diety ciężko cokolwiek wywnioskować, jedyne co rzuciło się w oczy to że chyba ryż wrzucasz po ugotowaniu - w rzuć dietę jak kolega wyżej radzi i wypełnij ankietę
polecam gotować ryż na bulionie ( takim z kostki rosołowej ) .. o niebo lepszy w smaku po ugotowaniu :) Kurczaka podsmażyć i pokroić w kostke, do tego dorzucić zielonego groszku / fasoli / .... Danie jest szybkie, i bogate w składniki :) Świetne na zimno, jako posiłek np. w szkole / pracy :) pozdrawiam methos
[...] bo wyglądam chudo naprawdę. Ps: układam sobie właśnie dietę wstępnie i jednego nie rozumiem. Proszę o odp w pkt jak można prosić :P 1.)W przykładowych dietach jak jest 100g ryżu to podane jest , że ten ryż ma 70g+ węglowodanów i tak jest czy po ugotowaniu on ma sporo mniej węglowodanów ? jak to jest ? 2.) Jeśli chodzi o białko to cały czas [...]
Nic nie traci. 100 g surowe kaszy po ugotowaniu wazy więcej niż 100 g. Ile nie wiem, wszystko zależy, jak bardzo ją "rozgotujesz" Dlatego wszystko ważymy przed gotowaniem/smażeniem/pieczeniem. Surowe mięso, suchy ryż/makaron.
peesher - pomyliły Ci się pojęcia ryż nie traci wartości, tylko zwiększa swoją masę, spowodowane jest to faktem nasiąkania wodą, innymi słowy procentowy udział kcal się nie zmienia ale ilościowy nie. Jedna torebka ryżu ma tyle samo kcal przed i po ugotowaniu, Ale masa całkowita jest inna.
Kalorie nie znikają. Poprostu jak ugotujesz np. ryż to wciąga dużo wody i zwiększa się jego waga. 100g ryżu waży po ugotowaniu ok. 300g i ma tyle samo kalorii co te 100 gram suchego
70-80g jest w 100g ryzu a nie 300, 100g ryzu suchego to ok 300g po ugotowaniu wszystko wazymy przed obróbką co do diety to staraj się urozmaicac a nie na okrągło ryz i kurczak 1. dodaj jaja 2,3. ok 4,5. jesli to okołotreningowe to przed trenem mozesz troche warzyw dodac 6. daj twarog poltlusty, dodaj olej lniany
Dunstan, ty sie nie martw o kaloryczność wody i jej wagę, tylko o to co ci w tym ryżu zostanie po ugotowaniu, tzn. czy gotujesz ryż w woreczku, czy sypki. Pozdrawiam i do usłyszenia
Mi się osobiście łatwiej odmierza ryż przed ugotowaniem. Tak np.po ugotowaniu jeszcze 1 porcja będzie mieć więcej wody,z 2 porcji odcieknie mi jej troche itp-sumując-odmierzenie przed obróbką jest dla mnie dokładniejsze i wygodniejsze
Ja jak robię wersję "na szybko" to po ugotowaniu posypuje ryż curry i polewam oliwą. Może nie tak dobre jak sos ale o niebo lepsze od suchego ryżu, no i błyskawiczny czas przygotowania.
Jesli od poniedziału do piatku masz treningi siłowe, trenujesz sumiennie to raczej za dużo jak na start tych treningów. 150g piersi wrzucasz surowej i gotujesz czy po ugotowaniu ważysz, to samo ryż 160g to prawie dwa worki tyle zjesz ?
faktycznie bylo tam cos o ugotowanym... ja ci mowilem o 100g ryzu sypiego, po ugotowaniu ryz bedzie wazyl wiecej ale bedzie mial takie same wartosci przepisy masz w podwieszonym poscie "przepisy kulinarne" "Walcz by wygrywac"
Może chciał podkreślić, że tak DUŻÓ je? Rozumiem że ryż pęcznieje i jesgo waga wzrasta po ugotowaniu ale że pierś chłonie wode?? Ale zresztą to bez znaczenia dla tematu. http://www.sfd.pl/Search.asp?wczym=tytul&search=brak+apetytu Poczytaj troche :) Rothen ja jestem na redukcji i też jakoś nie mam apetytu. Ja jednak podejrzewam przetrenowanie [...]
tak szczerze to nie rozumiem twojego pytania chodzi ci o to,jak podzielic pozniej ryz,gdy powiedzmy nie jesz tych calych 100g a np.80 itd. ale liczony przed ugotowaniem, a po ugotowaniu on robi sie ciezszy i jest problem?
czyli jednak o to mu chodzi wiec jest to tylko czysta matemetyka Patrzysz ile wazy ryz przed ugotowaniem i ile wazy po ugotowaniu i jaka czesc z tej torebki masz zjesc(czesc,ktora sie przeciez nie zmienia podstawiasz to pod proporcje i liczysz, tak jak pisal kolega. Nie ma w tym zadnej filozofii